Miskraam

Je hebt te horen gekregen dat je een miskraam hebt. Dit betekent verlies. Gemis van nieuw leven. Maar misschien ook wel het einde van een grote wens, het verlies van toekomstdromen die je mogelijk voor jezelf, je gezin en dit kindje had.

Iedereen beleeft een miskraam op een andere manier. Voor de een is het voldoende om er kort bij stil te staan en weer verder te gaan. Voor de ander staat de wereld op z’n kop. Het kan zijn dat je (tijdelijk) minder goed functioneert in je werk, relatie en/of gezin. Ook kun je het vertrouwen kwijt zijn in je eigen lijf. Wat voor gevoelens je ook hebt, het mag er zijn! 

Wat kun je zelf doen om een miskraam een plek te geven?

  • Misschien vraag jij je toch af of jouw gevoelens normaal zijn, je kunt hiervoor deze checklist invullen: www.miskraambegeleiding.nl/checklist
  • Zet de feiten én je gevoel op papier. Je zou ook een brief kunnen schrijven aan het kindje wat er zo kort was. 
  • Het is normaal om bezig te zijn met het verlies en dan weer met andere dingen uit het dagelijkse leven.
  • Praat erover met wie je wil. Op facebook zijn er bijv. ook verschillende groepen zoals Miskraam Mama’s’.
  • Lees erover, je kunt bijvoorbeeld bij ons het boek lenen: ‘Als je een prille zwangerschap verliest’ van Bernard Spitz, Manu Keirse en Annemie Vandermeulen. Of kijk op: https://deverloskundige.nl/miskraam
  • Bewaar tastbare herinneringen, zoals een echofoto of een rompertje o.i.d.
  • Als je je kindje wilt zien, is het goed om boven een zeef te plassen tijdens de periode dat je bloed verliest en buikpijn hebt, op deze manier kun je het kindje opvangen.
  • Je kunt gebruik maken van de watermethode, zie www.watermethode.nl.  In het water kun je het kindje goed zien wat helpt om afscheid te nemen. 
  • Je kunt je kindje zelf ergens begraven bij minder dan 24 weken zwangerschap. Er zijn ook gedenkplekken, zie www.miskraambegeleiding.nl/gedenkplekken.
  • Je kunt het kindje een naam geven en/ of laten registreren in het bevolkingsregister. Hiervoor heb je wel een verklaring nodig.

Als je na het afsluiten van onze zorg toch nog vertrouwen mist om verder te kunnen, dan kun je voor verdere begeleiding terecht bij:

Verliesgeboorte

Onder verliesgeboorte verstaan wij een zwangerschap die te vroeg is geëindigd, en een kindje stil geboren wordt. Wanneer je een verliesgeboorte meemaakt, staat de wereld totaal op zijn kop. Niets is meer zoals het was.

Wij vinden het belangrijk om er juist in deze verdrietige periode voor jou te zijn. Wij staan naast je en luisteren graag naar jou. Een kind waarvan je gehouden hebt, zal altijd deel blijven uitmaken van je leven. 

Je komt in een korte tijd voor een aantal belangrijke en praktische keuzes te staan. Keuzes waarvan je wellicht nooit had gedacht en gehoopt ze ooit te hoeven maken. Onder andere de keuze om de komende bevalling af te wachten of op te wekken. Ook het vormgeven van een geboorte/rouwkaart, het laten maken van foto’s en het regelen van een passend afscheid van jullie kindje. Wij kunnen met je meedenken en bieden steun. Ook kunnen wij je zo nodig doorverwijzen. 

Na de geboorte van je kindje komen wij meerdere keren bij je thuis langs (als je daar prijs op stelt). We proberen handvatten aan te reiken om het verlies te overleven. 

Het is belangrijk om te weten dat er niet één goede manier is om te rouwen, vaak rouwen vrouwen bijvoorbeeld anders dan mannen en ook je eigen opvoeding speelt hierin een rol.

Het verlangen naar een kindje stopt niet na een verliesgeboorte. Het is heel begrijpelijk dat je na een ervaring van verlies weer wilt praten over een eventuele nieuwe zwangerschap. Ook is het normaal als je juist alle tijd nodig hebt om te herstellen en hier juist niet aan wilt denken. Iedereen verweeft rouw op zijn eigen manier met het leven, dit kost tijd. Het allerbelangrijkste is dat je doet wat voor jou het beste voelt, het gaat om jouw gevoel en jouw proces.

We hebben op de praktijk meerdere boeken staan die inzicht kunnen geven in het rouwproces, ook voor eventuele andere kinderen uit het gezin. Deze mag je altijd lenen, ook als het verlies langer geleden is.

Blije cliënten
Lees verder
Marlou over de Centering Pregnancy ‘Tijdens de zwangerschap fijn begeleid en tijdens de centering pregnancy heb ik een leuke groep vrouwen leren kennen waar we een half jaar later nog vaak mee afspreken!’
Blije cliënten
Lees verder
Jullie staan als verloskundigen in een positie bij een vrouw die mega kwetsbaar is. Juist in die periode(n) voelde alles zo vertrouwd. Bijna vriendschappelijk. Dat gun ik andere ouders ook.
Blije cliënten
Lees verder
Fijne communicatie, de echo’s aan het begin zijn heel fijn!
Blije cliënten
Lees verder
Kleinschalige praktijk, fijn dat alles op één locatie is, ook echo’s op de praktijk.
Vorige
Volgende