BLOG

Als de partner belt 

rebekah-vos-GoabH6sEXek-unsplash

Als de vader belt

Nog een beetje slaperig neem ik de telefoon op. Ik probeer altijd wakker te klinken, maar dat lukt dat niet altijd. Aan de andere kant van de lijn hoor ik een mannenstem, de partner van één van onze zwangeren. Ik stap direct mijn bed uit, want ik weet dan al hoe laat het is. “Mijn vrouw heeft weeën, denk ik”. Ze gaat bevallen van haar eerste kindje. Ik stel wat vragen en constateer dat dit waarschijnlijk de start van de bevalling is. Even raap ik moed bij elkaar, kleed me aan en stap in de auto.

Weeën op een warme zomeravond

Het is lekker buiten. Het voelt als een warme zomeravond. Als ik eenmaal buiten ben en in de auto zit, en de slaap uit mijn ogen gewreven heb, besef ik dat ik weer op weg ben naar nieuw leven. Als ik binnen kom bij de aanstaande ouders, zie ik dat ze goede weeen heeft. We bespreken de wensen voor de baring. Graag willen ze naar het ziekenhuis om poliklinisch te bevallen. We spreken af te voelen naar de ontsluiting: Al een verstreken 4-5cm en het hoofdje staat al diep. Dit kan wel eens snel gaan. Vooral de verstreken baarmoedermond geeft mij veel informatie. Stiekem vind ik dat veel interessanter dan de ontsluiting! Het ritje naar het ziekenhuis verloop soepel. Ik rij achter ze aan. In het ziekenhuis laat ik gelijk het bad vollopen, zet ik alles snel klaar en bel ik de kraamzorg.

Bevallen in bad

De aanstaande moeder gaat in bad. Dit stond niet in haar wensen, maar als ze er eenmaal in zit vind ze het fijn. Als alles klaar ligt hoor ik uit de badkamer persgeluiden. Ik moedig haar aan om haar lijf te volgen. Haar buik maakt ritmische bewegingen. Dit duurt niet lang meer. Omdat de kraamzorg er nog niet is vraag ik een verpleegkundige om mij te assisteren. We zien al snel haartjes en een paar weeën later wordt er een gezonde zoon geboren. Hij huilt direct. De verpleegkundige en ik kijken elkaar aan. Ze zegt: “ik vind het helemaal niet erg dat de kraamzorg er nog niet is.” Beide voelen we de serene rust, en de liefde die overheerst.

Geboorte van de placenta (moederkoek)

Ook de placenta wordt, in halve Lotus, geboren in het bad. Als ze er aan toe is, gaat ze uit bad. Er is een kleine ruptuur die zo gehecht is. Ik kijk de kleine na en geef instructies voor de rest van de nacht.

Als de telefoon weer gaat

Daarna stap ik het ziekenhuis uit. Het schemert. Ik navigeer naar huis. Als ik de slagbomen uitrij gaat de telefoon. Ik hoor een mannenstem, en weet genoeg.